Bedrijfsnaam Biologisch leef – en beleefboerderij `Kolluks Hofke`
Familie Naam Adrie en Annemiek Nass
Adres Koolwijksestraat 18
Postcode 5373 KB
Plaats HERPEN
Even voorstellen

In Herpen, buiten de bebouwde kom, ligt onze educatieve leef- en beleefboerderij `Kolluks Hofke`. Wij zijn Adrie en Annemiek Nass en wonen samen met onze drie kinderen Wouter, Daan en Evi op een biologisch melkveebedrijf. Er valt van alles te leren en te beleven op onze boerderij.

Op de boerderij zijn ongeveer 85 melkkoeien, 60 kalveren/jongvee en 3 legkippen aanwezig. Dat zijn de landbouwdieren die we op de boerderij houden voor de productie van ons voedsel, namelijk de melk, het vlees en de eieren. Daarnaast zijn er nog andere huisdieren zoals een pony, enkele katten en een hond aanwezig.

Koeien

De biologische koeien zijn belangrijk voor ‘Kolluks Hofke’. Zij maken de melk die wij leveren aan Zuiver zuivel (een fabriek voor biologische zuivelproducten van Campina). Die, van onze melk, weer biologische kaas en andere biologische zuivelproducten maakt.

De koeien zijn niet altijd in de stal aanwezig. Zomers staan ze in de wei. Toch is er wel altijd leven in de stal. Er dartelen altijd vogeltjes rond, en de katten zijn er ook vaak te vinden. De koeien krijgen eens per jaar een jong, het kalf. Het hele jaar door worden er kalveren geboren.

De dieren en natuur

Het ruime erf van ‘Kolluks Hofke’ wordt omgeven door een vogel-weide gebied en in de grond hebben we het bodemleven. We zien het niet maar het is een wereld aan micro-organismen die uiteindelijk de planten weer voeden. Dit zorgt voor een wereld aan insecten waar vervolgens weer de vogels op afkomen. Vooral in het voorjaar laten zij zich horen, in velen soorten. Aan het eind van onze straat begint natuurgebied Herperduin. Een prachtig bosgebied met een echte zandverstuiving (zandvlakte).

Kippen

Naast de koeien en kalveren hebben wij ook nog drie legkippen op de boerderij. Van de legkippen ontvangen wij de eieren waar we weer pannenkoeken van kunnen bakken of ijs kunnen maken.

De kippentuin bevindt zich voor de melkstal. Afhankelijk van de tijd kan een educatieve les eventueel gecombineerd worden met het bakken van pannekoeken, zodat het productieproces van grondstof tot eindproduct in beeld gebracht kan worden.

Educatiebezoeken zijn het hele jaar door mogelijk en geschikt voor kinderen van alle leeftijden. De jongste leerlingen krijgen een rondleiding op de boerderij en genieten van de dieren door ze te bekijken en te aaien. Het belevend leren staat voorop. Voor oudere leerlingen, kunnen we in samenwerking met school, een programma maken dat inspeelt op de lesstof die op dat moment wordt gegeven. We kunnen bijvoorbeeld uitleggen wat het verschil is tussen biologische- en gangbare landbouw of een leuke flora/ en fauna les samenstellen, waarbij een bezoek aan het melkveebedrijf gecombineerd kan worden met een bezoek aan natuurgebied Herperduin. In samenwerking met de school wordt bepaald aan welke onderwerpen tijdens de rondleiding wel of geen aandacht wordt gegeven. Bv. huisvesting, melken, productiemethode biologisch/gangbaar, weidevogels, koeien enz.

Programma

Na ontvangst gaan we met de klas de stallen in en kijken we hoe de koeien leven, wat ze eten en waar ze worden gemolken. Wie het leuk vindt, mag een kalf aaien of het voer aanvegen.

Tijdens de rondleiding kunnen de kinderen al hun vragen stellen. Hoe kun je zien of het een koe of een stier is? Wat eet en drinkt een koe? Wat betekent biologisch? Waarom dragen de koeien oorbellen? We sluiten af met een glaasje ranja uit de ranjakoe.

Kom met de klas naar onze biologische boerderij voor een leerzame ontmoeting, zodat alle kinderen kunnen zeggen: “Ik weet waar de (biologische) melk vandaan komt!”

U bent van harte welkom op ons melkveebedrijf!