Bedrijfsnaam Biologisch melkveebedrijf Boons
Familie Naam Boons
Adres Schansstraat 51
Postcode 4944 AG
Plaats Raamsdonk
Even voorstellen

Wij zijn Pieter en Ria Boons en hebben een biologisch melkveebedrijf in Raamsdonk. Samen met onze twee tweelingen, Anne & Lisa en Peter & Lowie, wonen en werken we op deze boerderij die al generaties lang in de familie is.

In 2011 hebben we een nieuwe stal gebouwd met veel licht en ruimte voor de hele kudde die nu bestaat uit zo´n 100 melkkoeien en ongeveer 70 stuks ‘jongvee’.

Het bezoek

Onze nieuwe stal bestaat gedeeltelijk uit een potstal en gedeeltelijk uit ligboxen. Tijdens het bezoek laten we zien wat dat inhoudt en hoe de koeien het bij ons naar hun zin hebben. We nemen een kijkje bij de melkmachine en je ziet hoe de melk wordt opgeslagen in een grote voorraadtank. Natuurlijk zie je ook de kalveren, want door hun komst geven de koeien immers melk!

Achter de boerderij ligt onze huiskavel van 22 hectare grasland met klaver. De melkkoeien vertoeven hier graag. Ze eten er hun buik rond en maken daar weer (h)eerlijke melk voor ons van. Kom maar eens lopen tussen de koeien, dan hoor je ze (vr)eten. Misschien vindt je tussen het gras ook nog wel een echt klavertje vier?!

We nemen tijdens het bezoek een spade mee en bekijken de grasmat van onderen. Daar bevindt zich namelijk het bodemleven, met de wormen die ons aan een voedingsrijke bodem helpen. Want boer zijn is niet alleen de koeien melken. Het is ook zorgen voor de grond waarop het voedsel voor de koeien groeit! Hiervoor hebben we hulp van verschillende machines. Misschien mag je ook eens in een shovel of tractor zitten. Of bekijk jezelf eens in de ploeg!

Naast onze huiskavel hebben we nog meer land waarop we tarwe, mais en gras met klaver verbouwen. Door jaarlijks te wisselen van teelt op deze percelen, blijft de bodem gezond. De maïs, tarwe en grasklaver gaan na het oogsten in de ‘kuilen’ bij de stal, als voervoorraden voor de rest van het jaar. Het hooi en stro komt in grote en kleine pakken droog in de stal te staan. Kom eens kijken in de ‘voerkeuken’ van onze koeien. En wie weet het verschil tussen hooi en stro?

We zijn ook benieuwd wat jullie zelf willen leren.