Bedrijfsnaam Fam Hanenberg
Familie Naam Jan en Francien Hanenberg
Adres Veldstraat 7
Postcode 6655 KG
Plaats Puiflijk
Telefoon (op) 0487-517904 of 06-53277918
Even voorstellen

Wij zijn Jan en Francien Hanenberg en samen met onze zoon Thomas runnen wij een biologisch melkveebedrijf in Puiflijk.

Op de boerderij wonen 80 koeien en 50 kalveren/jongvee, naast onze 2 honden, 4 kippen en een aantal poezen.

Elke dag werken wij op de boerderij om de dieren goed te verzorgen. In de zomer gaan de koeien naar buiten de wei in. In de winter zijn ze de hele dag in de stal. Ze liggen dan in een dik pak stro wat lekker warm is en waar ze genoeg ruimte in hebben om languit te kunnen liggen. De koeien worden elke dag gevoerd en twee keer gemolken.

Een bezoek aan onze boerderij is leerzaam in elk seizoen. Het voorjaar wanneer de koeien weer naar buiten gaan nodigt uit om met de kinderen ook de wei in te gaan om te kijken en te luisteren naar de weidevogels en het nieuwe leven in de sloot. In de winter wanneer alles in de stal is kun je zien hoe de koeien gevoerd worden, hoe ze geschoren worden en misschien is er wel net een kalf geboren in het stro. Er komt antwoord op de vraag wat de boer in de winter doet en of de koeien zich niet vervelen als ze niet naar buiten kunnen.

De werkzaamheden in het verzorgen van koeien en kalveren is aangenaam om te zien voor jonge en oudere kinderen. Met de onderbouw is het veelal kijken en beleven. We gaan bij de dieren kijken en in de melkstal. Misschien wil je wel een kalf aaien of even op de tractor zitten. Met de bovenbouw kunnen we al dieper op de zaken ingaan door tijdens de rondleiding uitleg te geven over het verschil tussen een gangbaar- en een biologisch bedrijf, de relatie met de zuivelproducten in de supermarkt, de verzorging van de koeien etc. Dit alles in goed overleg om de onderwerpen goed aan te laten sluiten bij de wensen van de school.

Programma

Na ontvangst gaan we in kleinere groepen de stallen in. We kunnen zien waar er gemolken wordt, hoe er gevoerd wordt en kunnen de kinderen al hun vragen stellen. Hebben de koeien allemaal een naam, hoe oud zijn ze etc. maar ook waarom ze een gele flap in de oren hebben of waarom ze die mooie halsband om hebben. We sluiten af met een lekker zuivelproduct.

Wanneer de kinderen voortaan een glas melk drinken weten ze waar dit product vandaan komt en draagt deze kennis wellicht bij aan de vorming van een gezonde belangstelling voor goed voedsel en de herkomst daarvan.

Jullie zijn van harte welkom.