Bedrijfsnaam Melkveebedrijf Spierings
Familie Naam Familie Spierings
Adres Oijenseweg 284
Postcode 5346 JG
Plaats Oss
Even voorstellen

In Oss, net buiten de bebouwde kom ligt onze melkveehouderij en sierviskwekerij. Wij zijn Cor en Tilly Spierings en hebben 3 kinderen, Jasper, Koos en Cora. De excursie zal in eerste instantie alleen over de melkveehouderij gaan. Sinds kort maken wij ook onze eigen boeren kaas. Naast de melkveehouderij hebben wij een koppel brandrode runderen die gehouden worden in een natuurgebied.

Wij willen de kinderen meer bewust maken waar de melk en kaas vandaan komt, dat melk niet ‘uit de fabriek’ komt. Dit willen wij ze in een verhaal vertellen maar vooral ook laten beleven.

Voor schoolklassen hebben wij een speciaal educatief programma opgesteld. Het bezoek zal vooral gericht zijn op het laten beleven van hoe een koe melk maakt en alles wat daar bij komt kijken. De onderbouw klassen zullen vooral in de stal bij de dieren gaan kijken. Hierbij is natuurlijk ruimte voor vragen.

Voor de bovenbouw geldt ook dat ze in de stal gaan kijken. Het niveau zal aangepast, hierbij zal iets meer de nadruk liggen op het vertellen van ’wetenswaardigheden’. Ook hierbij is ruimschoots aandacht voor vragen en zal naar de mate van interesse meer verteld worden.

Programma

Na de ontvangst beginnen we met een kort praatje over hoeveel flessen melk een koe produceert. Daarna wordt verteld hoeveel melk nodig is om 2 kilo kaas te maken. Tijdens dit praatje wordt er tijd vrij gemaakt om melk en kaas te proeven. Daarna gaan de kinderen de stal in om de koeien en de kalveren te gaan bekijken. In de stal is nog een kleine uitleg hoeveel een koe moet eten om zoveel melk te produceren en hoe dat in z’n werk gaat. De kinderen hebben de gelegenheid om de koeien te aaien. Kinderen leren veel over koeien en kaas. Hierdoor worden ze zich bewust van het feit dat hun eten uit de natuur komt. Kortom een bezoekje waard!

Wij zijn iedere dag geopend voor schoolklassen. Wij zien u graag terug op ons bedrijf.