Bedrijfsnaam Melkveebedrijf ‘t Boterik
Familie Naam Henrie en Mieke van Hersel
Adres Boterwijksestraat 14
Postcode 5688 HX
Plaats Oirschot
Even voorstellen

Wij zijn Henrie en Mieke van Hersel en wonen met onze 3 kinderen op melkveebedrijf ‘t Boterik, vlak bij de dorpskern van Oirschot. We hebben een gangbaar melkveebedrijf, d.w.z een boerderij met koeien en kalveren, maar er lopen ook honden, katten, een pony en wat kippen rond. We vinden het erg leuk om mensen, en vooral kinderen, kennis te laten maken met het leven op een boerderij. Maar we vinden het ook belangrijk om het doel van de boerderij uit te leggenen dit ook te laten zien. Dat is wat belevend leren is; luisteren, denken, doen. Veel voedsel dat mensen gebruiken heeft zijn oorsprong op een boerderij. Wij produceren op onze boerderij melk en vlees. Op onze boerderij worden ook kalveren geboren. De vragen die zich opdringen kunnen zijn:

-Wanneer gaat een kalf melk geven?

-Waarom krijgt een koe een kalf?

-Wat eten koeien?

-Zijn koeien ook ooit ziek?

-En: kun je op een koe zitten?

Tijdens het bezoek worden deze, en nog vele andere vragen opgelost. De jongste leerlingen zijn vaak al erg onder de indruk als ze de dieren van dichtbij kunnen zien, ze de dieren mogen aaien of knuffelen.

De oudere leerlingen hebben op school soms al bepaalde onderwerpen behandeld. Wij laten ons programma hier op aansluiten.

Programma

We ontvangen de klassen eerst in de ontvangst ruimte, om kennis met elkaar te maken. Dan hebben we een route over de boerderij, die begint bij de kalveren. We vervolgen onze weg langs het jongvee, tussen de koeien, door de melkstal naar de melktank. Dan hebben we kleine pauze. De kinderen krijgen wat te drinken. Daarna aan we nog even het weiland in. Hier kan, als de tijd het toelaat, de excursie/les worden afgesloten met een handmelk-wedstrijdje.

Graag tot ziens. U kunt ons bedrijf bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag, zowel ‘s morgens als ‘s middags.