Bedrijfsnaam Het vrolijke koetje
Familie Naam Paul en Lizet van Asseldonk
Adres Empelsehoefweg 5
Postcode 5236 BW
Plaats Den Bosch
Even voorstellen

Wij zijn Paul en Lizet van Asseldonk. Wij hebben een modern melkveebedrijf vlakbij de stad Den Bosch in de Rosmalense polder (op 3 minuten afstand van woonwijk De Groote Wielen). Onze nieuwe stal is gecertificeerd voor de maatlat duurzame veehouderij. Dit betekent dat koe, comfort en dierenwelzijn bij ons hoog in het vaandel staan. Onze koeien worden door melkrobots gemolken. Van onze melk worden diverse producten gemaakt zoals bijv. dagverse melk, yoghurt, vla, kaas, ijs en medicijnen. Wij vinden het belangrijk dat scholieren zien en beleven hoe een modern melkveebedrijf er tegenwoordig uit ziet. Leren ze waar het voedsel vandaan komt en wat daar er allemaal voor nodig is.

Naast het melkveebedrijf hebben wij nog een kinderdagverblijf op onze boerderij: Het Vrolijke Koetje.

Programma

Na welkom te worden geheten door Lizet starten we met de rondleiding op de boerderij.

We gaan eerst naar de kalveren. Daarna gaan we naar de grote koeien. Ondertussen vertellen we veel over bijvoorbeeld de anatomie van een koe, verzorging van de koeien, over de ontwikkeling van kalf tot koe, over het voedsel voor een koe, over de moderne stal enz. De kinderen kunnen de dieren aaien, voeren en vragen stellen. Daarna nemen we nog een kijkje bij het robot melken. De kinderen kunnen dan met eigen ogen zien hoe de melkkoeien worden gemolken. Ook gaan we nog naar de tank kijken waar de melk in wordt opgeslagen voordat de tankwagen de melk komt ophalen. We laten de kinderen nog diverse producten zien die er van de melk worden gemaakt. Soms (afhankelijk van het programma van het kinderdagverblijf), is het mogelijk om nog even in de buitenruimte van het kinderdagverblijf te spelen en een kijkje te nemen bij de geiten, schapen, kippen en konijnen. Deze dieren zijn allen ingeënt.

Afhankelijk van de wensen kan samen met de leerkracht het educatiebezoek worden samen gesteld.

Voor de jonge kinderen is het soms al voldoende om de dieren te bekijken en te voelen. Met de bovenbouw kunnen we bijv. dieper in gaan op bepaalde onderwerpen. Het maken van opdrachtjes in groepjes is ook een mogelijkheid.

U bent van harte welkom met uw klas bij ons op de boerderij en natuurlijk staat de veiligheid bij ons voorop!