Bedrijfsnaam Melkveebedrijf Fonken
Familie Naam Kees en Ellie Fonken
Adres Broekstraat 2a
Postcode 5018 TD
Plaats Tilburg

Even voorstellen
Op ons melkveebedrijf zijn het hele schooljaar educatiebezoeken mogelijk. Het is zelfs zo dat bij ons in het najaar meer kalfjes worden geboren dan in het voorjaar. Wij zijn Kees en Ellie Fonken en hebben een melkveehouderij aan de rand van Tilburg. We hebben zelf een gezin met drie kinderen en vinden het belangrijk om scholieren kennis te laten maken met het leven op de boerderij.

We werken met educatief materiaal op maat. Bij sommige groepen, meestal de jongste leerlingen, is het al voldoende om de dieren te bekijken en te voelen. Maar ook te beleven hoe het is op de boerderij. We beantwoorden vragen zoals “hoeveel melk geeft één koe?” en “hoe wordt een kalfje geboren?”.

Bij oudere leerlingen kunnen we, in samenwerking met school, een programma maken dat inspeelt op de lesstof die op dat moment wordt gegeven. Bijvoorbeeld in het kader van biologie: de anatomie van de koe of de kringloop wanneer een koe melk gaat geven. Op www.zuivelonline.nl is veel lesmateriaal beschikbaar.

Programma
Bij aankomst op onze boerderij nemen we de kinderen eerst mee naar onze kleinste kalfjes. Daar kunnen zij zien hoe we ze laten drinken, de kinderen mogen ze aaien, op hun vingers laten zuigen en, als ze durven, in het hok om met ze te spelen. Daarna gaan we naar de grote melkkoeien en laten we zien waar we de koeien melken.

Tijdens het bezoek krijgen de kinderen iets te drinken en mogen ze proberen met de hand een kunst-koe te melken. Ieder educatiebezoek kan er anders uitzien. Afhankelijk van wat de kinderen en docenten willen weten, zullen wij zoveel mogelijk vertellen. Dat kan over van alles gaan. Hoe meer vragen hoe beter!

“Waarom hebben koeien een nummer in hun oor? Lopen de koeien altijd buiten? Wat eten koeien en waar halen we het voer vandaan?” zijn maar enkele voorbeelden.

Wij kijken ernaar uit om jullie te ontvangen en gaan met jullie de uitdaging aan om zoveel mogelijk vragen beantwoord te krijgen!