Volop activiteiten bij leerzame open dag

By | Nieuws | No Comments

Kijken bij de boer, zo leer je nog eens wat!

De zesde editie van Mogen Wij Wat Vragen Boer die afgelopen zondag 11 september plaatsvond, was een groot succes. Voor deze open dag bij vijf agrarische bedrijven zocht jong en oud het buitengebied van Tilburg op om eens te ‘snuffelen’ aan het boerenbedrijf.

Ruim 4000 bezoekers namen een kijkje bij de deelnemende bedrijven in Goirle, Riel, Haghorst, Diessen en Heukelom. Allemaal prachtige bedrijven waar het altijd bruist van de bedrijvigheid. Bovendien hadden alle ondernemers speciaal voor deze open dag van Mogen Wij Wat Vragen Boer allerlei leuke extra activiteiten bedacht, zodat er nog meer te beleven viel.

Een greep uit de activiteiten

Iedereen kon een kijkje nemen in de stallen van de koeien, geiten en varkens, zien hoe zuivel gemaakt wordt, hoe appels en peren worden geteeld en gesorteerd, hoe biologische koeien leven, hoe biggetjes geboren worden en nog veel meer.  Er werden rondleidingen over de bedrijven georganiseerd en overal was uitleg, zowel door medewerkers als door middel van  informatiebordjes en foto’s. Grote, indrukwekkende machines en tractoren konden worden bezichtigd en beklommen. Kinderen konden klimmen op strobaal piramides, zich uitleven met graffiti, geit melken en kalfjes, geitjes en een big aaien. Ook waren er prijzen te winnen met het raden van het gewicht van varkens, het aantal peren in een grote kist en met een bananenvangspel. En op alle bedrijven was er van alles te proeven.

Veel te leren

Maar bovenal konden de bezoekers natuurlijk de boeren het ‘hemd van het lijf’ vragen. En zo leer je nog eens wat!

Bij de varkenshouderij van de Familie Reijrink was veel belangstelling voor de biologische luchtwasser. Mensen denken vaak dat varkensbedrijven van veraf te ruiken zijn. Maar dat hoeft helemaal niet. De luchtwasser op dit bedrijf zorgt er door middel van bacteriën voor dat de lucht uit de stal gezuiverd wordt van stof en geuren. De lucht die uit de wasser komt ruikt bijna nergens meer naar!

In de boomgaard van fruitteler De Braacken vallen de insectenhuisjes op. Die hangen er niet voor niets. De Braacken past geïntegreerde teelt toe, wat wil zeggen dat er zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. De huisjes bieden onderdak aan bijvoorbeeld oorwormen en die eten weer allerlei plaagdieren op die schadelijk zijn voor het fruit!

Bij de koeienbedrijven Regte Heijden en Tierelier kom je erachter dat koeien maar 20 minuten slaap nodig hebben per nacht en dat ze wel 100 liter water per dag drinken en als het warm is nog wel meer!

Bij geitenboerderij Bezienswaardigeit zie je ineens dat een geit maar 2 spenen heeft, terwijl een koe er 4 heeft en een varken wel 12!

Enthousiast publiek

Het was een geslaagde open dag. Een geep uit de enthousiaste reacties van bezoekers: ‘Erg leuke dag.’ ‘Ik heb allerlei lekkere dingen geproefd.’ ‘Ik kom hier vaak in de winkel, maar nu kan ik ook eens achter de schermen kijken.’ Leuk dagje uit, we doen een rondje van enkele bedrijven.’ Heel interessant, veel geleerd vandaag.’ ‘Super leuk. Bedankt. Is het volgend jaar weer?’

Overigens combineren al deze bedrijven hun hoofdactiviteit met een consumentgerichte activiteit. Zo is koeienbedrijf Tierelier ook kinderopvang, maakt en verkoopt biologische boerderij Regte Heijden ook zuivel en vlees, heeft Fruitteler De Braacken een zeer uitgebreide groente & fruitwinkel, verkoopt Bezienswaardigeit geitenkaas en kun je er terecht voor kinderfeestjes en excursies en is varkens- en koeienboerderij De Wederloop ook zorgboerderij voor ouderen. Het is dus ook buiten de open dag zeker de moeite waard deze agrarische bedrijven eens te bezoeken.

Zeg boer, mogen wij wat vragen?

By | Nieuws | No Comments

Open dag biedt kijkje in agrarische bedrijven

Zeg boer, mogen wij wat vragen?

Op zondag 11 september van 11.00 tot 16.00 uur organiseert stichting Mogen Wij Wat Vragen Boer voor de zesde maal een open dag op agrarische bedrijven rondom Tilburg. Een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over het interessante werk van de boer en meteen een gezellig uitstapje voor jong en oud. 

Tijdens deze editie van de open dag van Mogen Wij Wat Vragen Boer stellen maar liefst vijf ondernemers hun bedrijf open voor publiek. Het zijn bedrijven met koeien, varkens, geiten en nieuw dit jaar is dat er ook een fruitbedrijf meedoet. Een unieke gelegenheid om er achter te komen dat een varkensstal helemaal niet vies hoeft te ruiken, hoe koeien worden gemolken, hoe een geitenstal eruit ziet, hoe je zuivel maakt, hoe appels worden geteeld, wat het verschil is tussen biologisch en niet biologisch enzovoort.

Bovendien zijn er op de verschillende locaties producten te proeven, alles vers van de boerderij. En er zijn allerlei leuke activiteiten. Denk aan kalfjes knuffelen, een kijkje bij een bijenvolk, indrukwekkende landbouwmachines bekijken, het gewicht van varkens raden, strobaal of boomstamklimmen, geitjes aaien, oudhollandse spelen en wat er zoal nog meer aan leuke dingen bedacht is door de ondernemers.

De deelnemende bedrijven zijn:

De Braacken Groente & Fruit, Turnhoutsebaan 15, Goirle

De Regte Heijden, biologische boerderij, Oude Tilburgsebaan 12a

Tierelier, melkvee & kinderopvang, Spoordijk 8, Heukelom

Bezienswaardigeit, Ontginningsweg 15, Haghorst

De wederloop, varkens, koeien & zorg, Lage Haghorst 9, Diessen (Haghorst)

Mogen Wij Wat Vragen Boer, de deelnemende bedrijven en hun medewerkers nodigen u van harte uit om zondag 11 september te komen kijken, vragen, proeven en meedoen. De koffie staat klaar! En voor de kinderen is er een leuke attentie (op=op).

Informatie

Vergeet niet ons te liken op Facebook. Daar zijn leuke acties te vinden die geldig zijn op de open dag van 11 september. Iedereen is welkom op de open dag, maar i.v.m. de aanwezige dieren op de boerderijen, kunnen huisdieren niet op de terreinen worden toegelaten.

Voor meer informatie over de open dag, de deelnemende bedrijven en het werk van Mogen Wij Wat Vragen Boer kunt u kijken op www.mwwvb.nl

Belangrijk bericht: De Leyedaeler niet open op 11 september

By | Nieuws | No Comments

Beste Open Dag bezoeker,

Helaas hebben wij vandaag (22-08-2016) vernomen dat het melkveebedrijf van de Fam. Vermeer wegens prive omstandigheden niet meer mee kan doen aan de open dag van 11 september 2016.
Wij vinden het ontzettend jammer maar begrijpen het besluit van de Fam. Vermeer volledig en wensen hen dan ook al het goede toe voor een spoedig herstel.

Dit betekent dat het bedrijf: De Leyedaeler aan de Beeksedijk 16 (Goirle) niet te bezoeken is op 11 september. Deze andere vijf bedrijven zijn wel open op 11 september.

Onze excuses voor het ongemak maar wij hopen op uw begrip.

Stichting Mogen Wij Wat Vragen Boer

Ga Fietsend naar Mogen Wij Wat Vragen Boer

By | Nieuws | No Comments

Tijdens Mogen Wij Wat Vragen Boer kun je dit jaar tussen de drie bedrijven een fietsroute fietsen die je langs Goirle en Riel brengt op een sportieve en frisse manier. We helpen je graag met het uitstippelen van deze route dus klik op onderstaande link en je kunt een PDF bestand downloaden met de fietsroute langs deze bedrijven.

Heb je hierover nog vragen, neem dan contact op met Karen Dammer.

Routebeschrijving fiets MWWVB

Kom het Plattelandsbrunch team versterken!

By | Nieuws | No Comments

Stichting Mogen Wij Wat Vragen Boer zoekt jou!

Vacature: Projectleden Horeca/Sales/Marketing/Experience

Afdeling: Plattelandsbrunch
Beschikbaarheid: September t/m april
Werktijden: aantal uren per week in overleg (+- 5 tot 10 uur)
Stage: Het is ook mogelijk om je stage te doen binnen deze vacature.

Over de Plattelandsbrunch:
Op maandag 28 maart 2016 vond de eerste Plattelandsbrunch plaats in de Tilburgse Koepelhal. Wat is begonnen als klein concept zonder al te grote verwachtingen is binnen een jaar uitgegroeid naar een volwaardig en aantrekkelijk evenement voor jong en oud. Meer dan 1200 bezoekes brachten tijdens de eerste editie een bezoek aan de Koepelhal en zij vermaakten zich gezellig pratend met vrienden en familie, knutselend aan de tafel of knuffelend op het boerderijplein. Voor jong en oud waren er verschillende activiteiten waarbij eten centraal stond. De organisatie heeft de ambitie om dit evenement nog beter te laten terugkomen in 2017.

Functie omschrijving:
Binnen de afdeling Plattelandsbrunch (TPB) van stichting Mogen Wij Wat Vragen Boer zijn wij opzoek naar een krachtige en creatieve denkers en uitvoerders, waarbij je verantwoordelijkheid krijgt, gecombineerd met een hoop vrijheid om ideeën te ontwikkelen en uit te werken. Samen met je directe projectteam werk je samen aan een nog betere editie van die van 2016 waarbij de algemene beleving en de food beleving nog beter tot hun recht komen.

Je gaat op een creatieve manier om met uitdagingen en/of tegenslagen en ziet overal kansen in.

Wij bieden;
onze nieuwe Projectleden TPB een uitdagende functie met volop ruimte om jezelf te ontwikkelen op gebieden die jij en de stichting belangrijk vinden. Je maakt onderdeel uit van enthousiast, leuk en flexibel team welke over een groot netwerk beschikt. In overleg kun jij je eigen werktijden bepalen. Daarnaast krijg jij verantwoordelijk afgestemd op je directe functie. Successen worden gevierd met taart en leuke uitstapjes die je niet snel zult vergeten.

  • Vereisten:
    Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift;
  • Je bent een luisteraar, voeler en doener. Je zet woorden om in creatieve uitvoeringen;
  • Je beschikt bijvoorkeur over een rijbewijs (B) en een auto;
  • Je ziet overal kansen in;
  • Je kent je verantwoordelijkheden en bent punctueel;
  • Bijvoorkeur heb je ervaring binnen een van de richtingen uit de titel of kennis van de evenementenbranche;

Ben jij enthousiast?
Dan zijn wij dat ongetwijfeld ook! Daarom zien we graag een reactie tegemoet via info@mwwvb.nl en wie weet drinken we samen binnenkort een kop koffie!

Geen huisdieren op MWWVB

By | Nieuws | No Comments

De afgelopen jaren kregen we regelmatig de vraag waarom huisdieren niet welkom waren op de bedrijven die meedoen aan de jaarlijkse open dag van Mogen Wij Wat Vragen Boer.
Graag vertellen wij waarom dit niet is toegestaan.

Op de boerderij die jij misschien wel gaat bezoeken op 11 september lopen verschillende dieren rond waar de boer en de boerin goed voor zorgen. Wanneer er een huisdier mee gaat op het bezoek krijgen de dieren op de boerderij te maken met stress en mogelijke inbreng van bacteriën die niet goed zijn voor deze dieren.  Om deze redenen kiest de organisatie ervoor om geen enkele vorm van dieren van buitenaf toe te staan op de bedrijven.

Indien u toch (huis)dieren meeneemt, zal u de toegang geweigerd worden. Laat uw (huis)dieren niet achter in de auto, gedurende uw bezoek, dit kan vervelende gevolgen met zich meedragen.

Wij bedanken u voor uw begrip.

url

Tilburgse Plattelandsbrunch

By | Nieuws | No Comments

Op maandag 28 maart (Tweede Paasdag) organiseert stichting Mogen Wij Wat Vragen Boer de eerste editie van de Tilburgse Plattelandsbrunch in de Spoorzone, Koepelhal.
Wegens het enorme animo is de ticket verkoop de afgelopen dagen explosief gestegen met als gevolg dat de online kaartverkoop inmiddels is gestopt.

Het is aan de deur nog mogelijk om enkele kaarten te kopen.

Bedankt voor uw begrip.

Nieuw team Open Dagen

By | Nieuws | No Comments

Mogen Wij Wat Vragen Boer groeit en werkt hard aan de weg. Sinds januari is ons team met drie personen uitgebreid om alle lopende en nieuwe projecten mee in goede banen te leiden. Twee daarvan zullen zich richten op onze afdeling Open Dagen en de andere op de Tilburgse Plattelandsbrunch. Door deze positieve ontwikkeling heeft het bestuur besloten om een aantal nieuwe en frisse blikken op onze Open Dagen tak te zetten. Deze drie dames hebben er ontzettend veel zin in en gaan de komende periode druk opzoek naar bedrijven die in september dit jaar hun stal, of kasdeuren willen openzetten voor burgers.

_XZI7952

Binnenkort plaatsen we een teamfoto van dit nieuwe team op onze website. Met twee van de drie nieuwe teamleden kunt u alvast kennis maken via onze teampagina.

Onze andere teamleden richten zich op andere projecten en projectontwikkeling. Deze collega’s zijn:

Geef de pop-up store kleur

By | Nieuws | No Comments

Halverwege februari opent in de spoorzone het pop-up foodcourt in hal 88. Aan MWVWB is gevraagd om mee te denken aan de invulling hiervan. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk lokale, agrarische ondernemers hier een plekje gaan vinden. Ook MWWVB heeft een pop-up ruimte binnen het foodcourt en biedt agrarische ondernemers de kans om hier (al dan niet tijdelijk) hun eigen ruimte in te richten. Dit kan zijn om groepen te ontvangen, kennis te delen, proeverijen te organiseren maar ook om bijv. producten te verkopen. Het foodcourt is twee dagen per week geopend en kan bij een succes groeien naar meerdere dagen. Wanneer u enkel informatie wil verstrekken is het niet noodzakelijk hier altijd bij aanwezig te zijn.

Interesse of nog vragen? Neem dan contact op met Rick.

2015, hèt jaar van Mogen Wij Wat Vragen Boer

By | Nieuws | No Comments

Nog een paar dagen en dan knallen we 2015 de geschiedenisboeken in en heten we 2016 van harte welkom. Een nieuw jaar waarin iedereen hoopt op mooie en bijzondere gebeurtenissen. Echter, voordat we vooruitkijken is het belangrijk om eens terug te kijken, eens stil te staan en te kijken naar al het moois wat in 2015 de revue passeerde. Niet vergetend de minder mooie dingen die we wellicht wel tekenend zijn voor de toekomst..

Voordat 2015 begon was het al duidelijk, het zou óns jaar worden. Het jaar waarin we verder zouden gaan met waar we al jaren mee bezig waren maar dat tegelijkertijd ook een jaar zou worden vol met nieuwe en uitdagende dingen.

2015 was een heel divers jaar, een jaar waarin we van alles meemaakten van groei en ontwikkeling tot verhuizingen tot nieuwe projecten en evenementen.

In 2015 bestond onze organisatie alweer vijf jaar, de tijd vliegt want in september organiseerde MWWVB alweer de vijfde open dag op meerdere agrarische bedrijven in Tilburg en omstreken. In die vijf jaar stelden 17 agrarische bedrijven hun staldeuren open voor publiek, ontvingen we op deze open dagen meer dan 10.500 geïnteresseerde burgers, studenten en politici en creëerden we in het totaal meer dan 100.000 contactmomenten tussen boer en burger op diverse manieren. In 2016 gaan onze open dagen veranderen, niet qua doel, missie en uitstraling maar achter de schermen. Een team van drie frisse nieuwe vrouwelijke blikken gaan onze open dagen opnieuw vorm geven, een mooie uitdaging.

2015 was ook het jaar wat we onze dienstverlening flink onderhanden namen. Samen met Media & Internet ontwikkelden we een nieuw platform waar de boer, de burger en de school elkaar konden gaan vinden. We lazen voor in de bibliotheek tijdens het Nationale Voorleesontbijt met het boek ‘Boer Boris gaat naar zee’ en verder werkten we flink aan onze naamsbekendheid waardoor je ons regelmatig bij diverse media tegenkwam waaronder het BD, Rabobank en De Tilburgse Koerier.

Voor het eerst ontwikkelden we in 2015 ook nieuwe projecten die onze missie en visie op een andere manier ten gehore brengen, we dachten mee bij nieuwe en bestaande concepten en leverden een bijdrage aan een voedsel bewuster Tilburg. Farmer meets Consumer was het nieuwe offline platform waar boer en burger aan de hand van prikkelende stellingen met elkaar in gesprek gingen in het nieuwe ontmoetingscentrum van de Rabobank Tilburg en Omstreken.

In 2015 stonden we ook even stil bij onze successen en waren we de trotse winnaar van de Boer2Burger Award 2015 en won Rick de Jonge Vrijwilligersprijs 2015 in Tilburg, maar tegelijkertijd zijn we continu bezig om nieuwe, uitdagende en inspirerende verbindingen te zoeken. Een van de uitkomsten van deze brainstormsessies was ons nieuwe evenement De Tilburgse Plattelandsbrunch wat op 28 maart 2016 gaat plaatsvinden in de Tilburgse Koepelhal.

2015 is voorbij gevlogen, we hebben kunnen genieten, we hebben ons netwerk nog verder uitgebreid en we zijn nog wijzer geworden. Dit alles zorgt ervoor dat het bestuur en alle medewerkers van Stichting Mogen Wij Wat Vragen Boer vol energie 2016 tegemoet gaan en bedanken iedereen die in 2015 een bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van onze organisatie.

Team Mogen Wij Wat Vragen Boer