Bedrijfsnaam Paardenmelkerij De Edelweiss
Familie Naam Maria en Jos Jochems
Adres Hanekinderstraat 9
Postcode 4871 NG
Plaats Etten-Leur
Even voorstellen

Wij zijn Maria en Jos Jochems en hebben in Etten-Leur Noord, aan de rand van de bebouwde kom, een Paardenmelkerij, genaamd De Edelweiss. Deze naam is afgeleid van het Edelweiss bloemetje dat groeit in de bergen van Oostenrijk waar onze paarden oorspronkelijk vandaan komen.

De melkerij is ingericht als diervriendelijke stal met een loopgedeelte voor melkgevende merries, een loopgedeelte voor de veulens, een aantal boxen voor de hoogdrachtige merrie`s en één kraamstal voor de geboorten van veulens.

Het hele jaar door worden er veulens geboren en worden de paarden gemolken. De melk wordt hoofdzakelijk gebruikt door mensen die gezondheidsproblemen hebben. Daarnaast hebben wij aanverwante artikelen zoals cosmetica, granulaat en cadeau artikelen.

Wij zijn een gecertificeerd en erkend leerbedrijf voor het praktijkleren in de middelbare en hogere beroepsopleidingen zoals bedoeld in de Wet Educatie. Verder vinden wij het belangrijk om kinderen kennis te laten maken met een paardenmelkerij waarin de aaibaarheidsfactor centraal staat.

Wat doen wij

Wij organiseren diverse educatieve programma’s voor het basis-, voortgezet-, middelbaar- en hoger onderwijs.

Ook bieden wij een speciaal programma: “ervaar het maar”, voor lichamelijk- en verstandelijk gehandicapten.

Programma

Educatiebezoeken zijn het hele jaar door mogelijk en geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Na de ontvangst, waarbij een drankje aangeboden wordt, beginnen we met een korte uitleg over de diervriendelijke huisvesting, het paardenras, de geboorten van veulentjes en waarom er dan melk door het paard geproduceerd wordt. Tussendoor mogen er vragen gesteld worden en kan de melk geproefd worden.

Niet alleen door het uit te leggen, maar ook door het zelf echt te beleven, ervaren de kinderen dat je een paard echt kunt melken. Daarom gaan we ook naar de stal om het melken van de paarden mee te maken. Daarnaast is er gelegenheid voor het contact met de veulentjes en door ze te borstelen en brood te voeren.

Reactie

De reacties zijn dan vaak, “ Õh, ik wist niet dat je een paard kon melken, dat deze melk zo lekker is, en dat de veulentjes zo lief zijn.” “Je kunt ze zo maar aanraken (aaien en borstelen) zonder dat ze weglopen!”

Slot

Zo zie je maar dat door het luisteren, voelen, proeven, en het zelf stellen van vragen, de kinderen ervaren waarom de boer dieren heeft en hoe hij daar mee omgaat. Een bezoek aan onze boerderij is meer dan alleen een uitstapje! U leert er ook iets en daarom bent u van harte welkom. U kunt bij ons iedere dag op afspraak terecht, zowel ‘s morgens als ‘s middags.