Volop activiteiten bij leerzame open dag

By 12 september 2016 Nieuws No Comments

Kijken bij de boer, zo leer je nog eens wat!

De zesde editie van Mogen Wij Wat Vragen Boer die afgelopen zondag 11 september plaatsvond, was een groot succes. Voor deze open dag bij vijf agrarische bedrijven zocht jong en oud het buitengebied van Tilburg op om eens te ‘snuffelen’ aan het boerenbedrijf.

Ruim 4000 bezoekers namen een kijkje bij de deelnemende bedrijven in Goirle, Riel, Haghorst, Diessen en Heukelom. Allemaal prachtige bedrijven waar het altijd bruist van de bedrijvigheid. Bovendien hadden alle ondernemers speciaal voor deze open dag van Mogen Wij Wat Vragen Boer allerlei leuke extra activiteiten bedacht, zodat er nog meer te beleven viel.

Een greep uit de activiteiten

Iedereen kon een kijkje nemen in de stallen van de koeien, geiten en varkens, zien hoe zuivel gemaakt wordt, hoe appels en peren worden geteeld en gesorteerd, hoe biologische koeien leven, hoe biggetjes geboren worden en nog veel meer.  Er werden rondleidingen over de bedrijven georganiseerd en overal was uitleg, zowel door medewerkers als door middel van  informatiebordjes en foto’s. Grote, indrukwekkende machines en tractoren konden worden bezichtigd en beklommen. Kinderen konden klimmen op strobaal piramides, zich uitleven met graffiti, geit melken en kalfjes, geitjes en een big aaien. Ook waren er prijzen te winnen met het raden van het gewicht van varkens, het aantal peren in een grote kist en met een bananenvangspel. En op alle bedrijven was er van alles te proeven.

Veel te leren

Maar bovenal konden de bezoekers natuurlijk de boeren het ‘hemd van het lijf’ vragen. En zo leer je nog eens wat!

Bij de varkenshouderij van de Familie Reijrink was veel belangstelling voor de biologische luchtwasser. Mensen denken vaak dat varkensbedrijven van veraf te ruiken zijn. Maar dat hoeft helemaal niet. De luchtwasser op dit bedrijf zorgt er door middel van bacteriën voor dat de lucht uit de stal gezuiverd wordt van stof en geuren. De lucht die uit de wasser komt ruikt bijna nergens meer naar!

In de boomgaard van fruitteler De Braacken vallen de insectenhuisjes op. Die hangen er niet voor niets. De Braacken past geïntegreerde teelt toe, wat wil zeggen dat er zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. De huisjes bieden onderdak aan bijvoorbeeld oorwormen en die eten weer allerlei plaagdieren op die schadelijk zijn voor het fruit!

Bij de koeienbedrijven Regte Heijden en Tierelier kom je erachter dat koeien maar 20 minuten slaap nodig hebben per nacht en dat ze wel 100 liter water per dag drinken en als het warm is nog wel meer!

Bij geitenboerderij Bezienswaardigeit zie je ineens dat een geit maar 2 spenen heeft, terwijl een koe er 4 heeft en een varken wel 12!

Enthousiast publiek

Het was een geslaagde open dag. Een geep uit de enthousiaste reacties van bezoekers: ‘Erg leuke dag.’ ‘Ik heb allerlei lekkere dingen geproefd.’ ‘Ik kom hier vaak in de winkel, maar nu kan ik ook eens achter de schermen kijken.’ Leuk dagje uit, we doen een rondje van enkele bedrijven.’ Heel interessant, veel geleerd vandaag.’ ‘Super leuk. Bedankt. Is het volgend jaar weer?’

Overigens combineren al deze bedrijven hun hoofdactiviteit met een consumentgerichte activiteit. Zo is koeienbedrijf Tierelier ook kinderopvang, maakt en verkoopt biologische boerderij Regte Heijden ook zuivel en vlees, heeft Fruitteler De Braacken een zeer uitgebreide groente & fruitwinkel, verkoopt Bezienswaardigeit geitenkaas en kun je er terecht voor kinderfeestjes en excursies en is varkens- en koeienboerderij De Wederloop ook zorgboerderij voor ouderen. Het is dus ook buiten de open dag zeker de moeite waard deze agrarische bedrijven eens te bezoeken.